Arbeidet med å bygge en stavkirke basert på en 900 år gammel modell, og som skal reises ved middelaldergården Allmenningr på Trondenes i Harstad. Helt siden våren 2017, da NTNU studenter var å lærte om pjåling i Sjøvegan har arbeidet pågått. Det er veldig mange fine detaljer som skal stemme overens med modellen, og da er det viktig at materialet som brukes skal bearbeides riktig og være nøye håndplukket med de riktige kvalitetene. Avdelingsleder ved Sør-Troms Museum, Frode Hansen deler med nettavisen at arbeidet har gått bra, men de har en utfordring som de vil spørre publikum om. – Vi er på jakt etter busker. DIGRE fururer for å være mer nøyaktig, forklarer Hansen, og forklarer at det er veldig store dimensjoner på stavkirken, spesielt på syllstokkene. – Vi må vurdere kvalitet, men i første omgang er det dimensjonene. Da må vi ha furuer med diameter på 60 centimetere, sier Hansen.
 

trenger_hjelp_til_stavkirke-INGRESS3.jpg
Stavkirken skal være så naturtro som mulig, og er basert på en 900 år gammel modell. På bildet ser man modellen som ble vist i 2018 ved Sør-Troms Museum som et visuelt eksempel på hvordan stavkirken skal se ut. ARKIVFOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN

 

Fleste er uthugget
Stavkirka skal bygges så lik originalen som mulig - faktisk så lik at byggemåten også kopieres. De strenge kravene har blitt fulgt til punkt og prikke, men det er mangel på store furuer. – Det har vært furuer som vi har hentet ut tidligere fra innlandet, men de fleste er uthugget. Vi fant 16 trær av typen vi trengte i Blåbergskogen, men de er fredet, så derfor ber vi om hjelp. Er det noen som vet eller kjenner noen som kanskje vet om store furuer med diameter opp til 60 centimetere, setter vi umåtelig pris om de tar kontakt, oppfordrer Hansen.

 

Les mer om stavkirken:

Kopierer middelalderkirke
- Har laget modell av stavkirken de skal bygge