Det var en gang en statslos som fikk hjerteinfarkt og begynte å sykle for å få bedre helse. Folk lo av ham og spurte om han trente til Tour de France? Nei, jeg trener til Tour de Andørja, svarte han. Og folket på øya gikk i gang med å lage et løp som fikk nettopp det navnet - Tour de Andørja. I dag har arrangementet vokst seg til nasjonal størrelse. Folket på Andørja er mennesker som tror at alt er mulig og deretter beviser de det. Det skriver NRK på sine nettsider i dag.


20 fjelltopper
Andørja, med 20 fjelltopper høyere enn 1000 meter, regnes for å være Europas mest fjellrike øy. Denne ulempen har de snudd til sin fordel. Her arrangeres det fjellmarsj, terrengløp og sykkelritt. I NRK-dokumentaren «Øya mi e øya di» som sendes i kveld klokken 20.15, så får vi følge søstrene Astrid Olsen og Evy Bakke i noen heseblesende dager i sommer. Astrid er i toppform etter å ha deltatt i trippelløpet siden starten, det er litt verre med Evy som ikke har hatt tid til å trene så mye.


Bygdefest

Det er ikke bare fysisk slit i tre dager, det er også fest og kulturelle innslag. Boney M sørger for dansemusikken og kunstneren Paivi Laakso får det til å spøke på veien opp til fjellets topp. Med skiløperen Odd-Bjørn Hjelmeset i spissen samlet årets Tour de Andørja over 2200 deltakere. Nettavisen anbefaler for sine lesere, og se «Øya mi e øya di» på NRK1 i dag onsdag 10. november fra klokka 20.15.