Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
KommuestyreURDes2011_510x340
Tre representanter for ungdomsrådet hadde innlegg under mandagens kommunestyremøte. FOTO: SUSAN HELLUM

Ungdom med gjennomslag:

Reddet musikkskolen!

SJØVEGAN: Mandag stillte fem representanter for Salangen Ungdomsråd i kommunestyre for å kjempe for Salangen Kultur og Musikkskole. Også en representant for elevrådet på Salangen Skole var tilstede. Til slutt ga sterke ord resultater.


Mandag ble årets sansynligvis viktigste kommunestyremøte avholdt. Som alltid ble kommunebudsjettet en hett sak, og i år skulle den bli enda hetere. Kommunebudsjettet som var fremlagt inneholdt nemlig store kutt i budsjettet som kom til å gå kraftig ut over ungdommen. Kommunebudsjettet foreslo nemlig å kutte 150.000 NOK i kulturetaten.


Ungdom som offer
Det er allment kjent at ungdom er dem som benytter seg av kulturbudsjettet mest, ettersom at kulturbudsjettet når langt inn i mange ungdoms hobbyer, som blant annet musikk i rokkebingen og i kulturskolen, film på kinoen, ungdomsfester på ungdomsklubben, fremvisning av talenter i UKM, med mer. Kuttet ville medføre kutt i de aller fleste av de nevnte, og faktisk nesten total avskaffelse av Salangen Kultur og Musikkskole.


Kutt i kultur

Salangen Kultur og Musikkskole har til nå tilbudt linjer som kornett, piano, gitar, kirkeorgel, klarinett og mer. I tillegg til dette er også skolekorpsets dirigent betalt av kulturetaten. Flere av disse ville bli nedlagt. Deriblant kornett, kirkeorgel, klarinett og Salangen Skolekorps mu. Også 7 av 10 pianoundervisningsplasser ville bli kuttet, mens gitar ville være urørt. Etter kuttet ville Salangen Kultur og Musikkskole stått igjen med kun tre pianoplasser og gitar. Også rektorstillingen ved skolen ville bli nedlagt. - Det er ingen grunn til å opprettholde en rektorstilling, når rektoren ikke har noen lærere på skolen sin, sier rektor ved Salangen Musikk og Kulturskole, Bjarne Dahlberg. - Når skolen er så redusert at vi omentrent kun kan tilby gitar, kan man i beste fall kalle det et gitarkurs, fortsetter Dahlberg.


Ungdomsrådet tok ansvar
Omtrent en time før kommunestyremøte startet ble det bestemt at ungdomsrådet i Salangen kunne stille og representantene tok det på sparket. - Det er nest siste skoledag, og det er mye å gjøre på skolen, men når en så viktig sak tas opp i kommunestyret, som kommer til å påvirke ungdomstilbudet i så stor grad som det vil, var vi selvsagt nødt til å stille, sier Brage Nygård.


Sterke ord ga resultater
Fra talerstolen leste Helene Antonette Westgaard, Susan Hellom og Tobias Mikalsen, som alle er medlemmer av ungdomsrådet, opp konsekvensene og argumentene mot kuttet. Etter mange kloke ord fra ungdomsrådet ble det hett debatt mellom politikerne. Noen mente at upopularitet i disse tidene var nødvendig for at ikke Salangen Kommunes økonomi skulle komme ut av kontroll, mens andre mente at konsekvensene av kuttet var for store for prisen det ville koste å beholde det slik det er i dag. Det viste seg til slutt at ungdomsrådets ord ga resulteter, og kulturetaten vil bli urørt av de økonomiske innstrammingene for det neste året.

_________________________________

Besøk og lik Salangen Ungdomsråds facebookside: KLIKK HER

Til nyhetsarkivet
Tips en venn