Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Julefeiring 2006

Noen må arbeide i julen

Mens andre kan sitte hjemme og nyte julens hygge og kos må noen sørge for at veiene og parkeringsplassene er brøytet opp til en hver tid.


 

Når enkelte sitter hjemme og koser seg med god julemat og god drikke, må enkelte jobbe for å få samfunnet til å gå rundt ellers i Salangen. Salangen-Nyheter ble med Vidar Alertsen (bildet) en dag på jobb som brøytebilsjåfør for å få ett innblikk i jobben.

Telefonene ringer...
Når dagen er startet og snøfallet har kommet og lagt seg, er det bare og komme seg ut å få brøytet opp veiene. Meldingene tikker inn fra Snagli og Haugli om igjensnødde veier. Vidar rykker ut med brøytebilen som han kjører i Sjøvegan Maskin og Transport. - Jeg har nettopp fått sertifikatet for å kjøre lastebil nå, smiler Vidar som ikke kan få understreket nok hvor godt han trives i jobben han har fått i maskinfirmaet på Sjøvegan. Sjøvegan Maskin og Transport har fått avtalen med kommune og fylke om å brøyte de fleste veier og parkeringsplasser i Salangen denne vinteren også.

Så kommer hjelpen til unnsetning

Vidar ankommer en nedsnødd vei i Snaglia. Her møter han Bård Nyland som har kjørt seg fast i snøværet mitt på veien. Han kommer seg ingen veier med bilen. Men etter litt drahjelp og snøbrøyting av Vidar så kommer han seg løs og kan fortsette ferden ned mot sentrum. - Dette er noe av det vi møter når vi er ute og kjører, er folk som har kjørt seg fast, fastslår Vidar Alertsen og gir mer fart på brøytebilen og snøen flyr unna på sidene.

Kort tid
Vidar kan fortelle at det er ikke lang tid "kong vinter" trenger for å snø igjen alle veiene igjen etter han har vært og brøytet. Ferden går videre inn mot Bekkebotn. Her har veiene også snødd igjen etter at mye vind og snø har kommet fort de siste timene.

-Du blir aldri redd når du kjører brøytebil som dette ?

- Nei, ikke når man sitter i en slik god bil som man gjør, men man skal jo ikke være for trygg heller. Ting kan jo plutselig skje, og der ligger man. Men det er ting jeg ikke går og tenker noe på når eg kjører, forteller Alertsen.

God kommunikasjon
I  brøytemaskinene til Sjøvegan Maskin og Transport er det montert radio. Slik at de i dag kan kommunisere mellom bilene hvor som helst de er i Salangen. - Det gjør jobben lettere, da klarer vi og planlegge hvem som brøyter hvor og hvordan situasjonen utarter seg fra minutt til minutt, forklarer Vidar og prater til kollega Jørn-Morten Lind. - Men det blir no mye skitprat også da, flirer Vidar godt. I det vi passerer innkjøringer til gårder i Bekkebotn blir det mer og mer skavler langs veien. Vidar har god fart, og bilen rydder unna snøen som det ikke skulle være noe tungt i det hele tatt.
- Det er nå jeg liker meg virkelig bak rattet når jeg får brøyte unna slik vi gjør no, smiler Vidar.

....en liten pause
En liten pause må man unne seg også som brøytesjåfør. Midt på snuplassen i Øvre Seljeskogen tar Vidar kontakt med kollega Jørn-Morten igjen og oppdaterer han hvordan situasjonen nå er der han er og brøyter. Deretter går turen ned til Sjøvegan igjen, i påvente av nye oppdrag.


Helse i god behold
Også på Salangen Ambulansestasjon er det folk på jobb i julen. Oddgeir Woll med en til er begge på vakt for å sørge for at folk i Salangen og Lavangen får de helsemessige tjenestene dersom de trenger den akutt i julen. Etter at stasjonen ble åpnet i starten av desember er det døgnkontinuerlig vakt på stasjonen, som holder til i kjelleren på Salangen Helsesenter.


Tekst og foto:

Jon Henrik Larsen

Til nyhetsarkivet
Tips en venn