Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
nbu1big
Leder i Norges bygdeungdomslag, Inger Johanne Sveen. FOTO: OLE RAMSHUS SÆLTHUN / NBU

Fornøyd med den nye landbruksmeldingen:

Nå er NBU fornøyd

SJØVEGAN: For å nå målene tilknyttet landbruket over hele landet og økt matproduksjon i fremtiden må fokuset på rekruttering være tilstede. På dette punktet synes Norges Bygdeungdomslag den nye landbruksmeldinga er bra.


Den nye landbruksmeldingen slår fast at rekrutteringen til landbruksnæringen må starte med rekruttering til relevant utdanning, og at det må kunne tilbys et attraktivt, relevant og god utdanningsløp fra og med videregående utdanning.


Forsøksordning

Et av de mer positive og interresante tiltakene er blandt andre forsøksordningen med yrkesutdanning i videregående løp for agronom og gartner med to år skole og to år i godkjent lærebedrift og vurderign av økt bruk av lærebedrifter.Det er også ønskelig med en kartlegging av fagskoletilbudene og behovene. Utdanningstilbudet bør være fleksibelt og tilgjengelig når brukerne trenger det. Dette er bra grunnet næringens behov for et utdanningsløp tilpasset forskjellige kunskapsnivåer og livsfaser.


Bedre økonomi
Meldinga slår fast at inntektsmuligheter og velferdsordninger er avgjørende for rekruttering til jordbruket. NBU stiller seg bak dette, men savner konkrete punkter på hva man skal gjøre med disse virkemidlene for at næringene skal bli attraktive nok for kunnskapsrik og dyktig ungdom. Vi ser positivt på en økt satsning på investeringsvirkemidler i jordbruket, en faktor som også er viktig for rekrutteringen. Samtidig ser vi at veien er lang frem til noe som kan kalles en solid satsning.


Kritikere
Noen av kritikerne til årets landbruksmelding sier at innholdet i denne er "som forventet" og "mer av det samme". Vi i Norges bygdeungdomslag (NBU) ser poengene til faglagene som savner mere konkrete tilltak og virkemiddelbruk. De vil støtte opp udner deres arbeid for enda bedre rammevilkår for landbruket fremover, sier Inger Johanne Sveen og Espen Eikaas Syljuåsen i NBU i en presemelding.

Til nyhetsarkivet
Tips en venn