Denne uken har tre dykkere fra Arctic Cavediving Expidition vært å utforsket Sagelvas grottesystem. De tre drevne dykkerne har jobbet med å kartlegge og dokumentere grottene. De har i løpet av uka konsentrert seg om to grottepartier. – Vi har ført fokusert på et parti som er ganske langt å krevende, der har vi må fått kartlagt 533 meter med sammenhendende grotter, forteller grottedykker Morten Dyrstad. Det siste partiet de skal dykke i har et strekk på omlag hundre meter fra inngang til utgang.

00084_grottedykkere_artikkelfototo1.jpg
Dette er oppmålingsinstrumentet som dykkerne bruker for å kartlegge grottene med. Instrumentet inneholder blant annet kompass, gyro og et målerhjul og fungerervedat det festes til linen som dykkerne legger ut først så dras instrumentet etter linen og gjør målingene. FOTO: KNUUT-ARILD JOHANSEN

Krevende aktivitet
Gjengen som nå har vært å dykker i Sagelva er godt erfarne i faget og har dykket i en rekke grotter både i inn- og utland, Dyrstad understreker at dette krever mye mer enn bare vanlig dykkerutstyr og i tillegg en god klype erfaring. – Som du ser så har vi en bra stor bil med oss, og den er stappet med utstyr. Mye av dette går på sikkerhet, og det er veldig teknisk krevende. Man er avhengig av store mengder utstyr for å kunne gjennomføre disse dykkene på en trygg og ordentlig måte, sier Dyrstad.

00084_grottedykkere_artikkelfototo2.jpg
Hele bilen i bakgrunnen er pakketmed utstyr som dykkerne behøver for å kunne gjennomføre grottedykkene. FOTO: KNUT-ARILD JOHANSEN

Fritid og avkobling
Arctic Cavediving Expedition gjør ikke disse dykkene på bestilling men heller av egen interesse, og alt av dokumentering som blir gjort blir gitt til forskere som kan dra stor nytte av disse dataene. – Det er ingenting kommersielt arbeid vi gjør her. Det er lite som er dokumentert her fra før, men dette er kun for fritid og avkobling at vi gjør det, sier grottedykker Morten Dyrstad.