Sjøvegan videregående skole har i likhet med andre skoler i Norge, en egen dag med arbeid til en god sak. Men prosjektet deres er helt unikt og har gjort en stor forskjell for de som har fått hjelp. Sjøvegan videregående skole har siden 2006 hatt sitt eget prosjekt relatert til Operasjon Dagsverk, som er en årlig solidaritetsaksjon arrangert av, med og for ungdom. Elevene ska jobbe én dag til inntekt for et utviklingsprosjekt. Sjøvegan vgs. har da valgt Kambodsja i Asia, med et prosjekt som ingen andre har.


Inspirert
En av grunnene til at elevene har valgt Kambodsja er at de ble inspirert av en lærer som bodde der, og så behovene de hadde på landsbyene. Prosjektet er elevstyrt, og de organiserer også prosjektet "Water4Life" i Kambodsja selv, hvor fokuset ligger på mottoet "hjelp til selvhjelp". I grove trekk skal prosjektet hjepe innbyggerne til å få tilgang på rent vann ved hjelp av vannfiltre som fjerner 85 % av sykdomsfremkallende mikroorganismer som er i vannet. I 2012 samlet elevene inn kr. 65.000,- til prosjektet, og de ser at det hjelper. Når innbyggerne kjøper vannfilter, som koster ca. 15,- norske kroner, forplikter de seg også til å ha et vedlikeholdskurs for å bevare filteret, samt at de får undervisning om helse, hygiene og ernæring.


Økt kunnskap
Bare iløpet av prosjektets første år klarte skolen å gi filter til mer enn 300 familier, i 2007 ble det 323 filtre til 4 landsbyer samt at innbyggerne fikk økt kunnskap om hygiene og ernæring, og økte produktiviteten. I år har 25.000 mennesker i området nå tilgang på rent vann. - Med litt innsats kan man hjelpe mange, sier leder for Landsbyen-prosjektet, Stian Prestbakk og sikter til elevenes bidrag på OD-dagen. Elevene må selv ordne med jobb til OD-dagen, men engasjementet har ifølge Prestbakk vært såpass stort at det ikke har vært noe problem hittil.