salangen-nyheter.custompublish.com

brannvern1big
Pass godt på de tente lys i adventstida. FOTO: BYRÅ

Høytiden for stearinlys og varme i peisen:

Pass på varmen

SJØVEGAN: Nå nærmer vi øss høytiden for branner her i Norge. Rundt juletider øker bruken av peisvarme, stearinlys og steking av julekaker i smultgryter. Nå gjelder det å passe på!


Når det nå er blitt mørketid og vi nærmer oss jul, så er det en tid for kos og hygge, men midt i kosen dukker det også opp en varm statistikk. Det er jo en kjennsgjerning at vi i disse tider bruker mer stearinlys, vi steker julekaker i smultgryta og vi kobler opp masse julelys med hjelp av skjøtledninger. Alt er like farlig om vi ikke passer på. Nå er det på tide med en liten påminner om at vi må alle være ekstra forsiktige i denne måneden vi nå går inn i, og at vi tar våre forhåndsregler.


Stearinlys
Hvert år viser det samme. Desember måned har 50% flere branner en resten av året til sammen. Og mye av årsaken ligger i bruken av blant annet levende lys. En annen ting er avglemte gryter på komfyren, og det er jo ikke rart ettersom det lages mye mer mat i juletida enn ellers i året. Den tredje årsaken er elektriske feil. Vi kjører på med julelys av alle slag. Ikke alle har nok stikkkontakter eller kontakter der vi ønsker lysene. Da er det jo så enkelt å bare kjøpe forgreininger og koble på den ene etter den andre. Kontakter langt unna blir fiksa ved hjelp av skjøteledninger.


Gode råd
Norsk brannvernforening har mange gode råd på sine sider for å unngå brann. Det anbefales derfor å ta en titt på sidene deres på www.brannvernforeningen.no om det er noe man lurer på. Men her er noen av tipsene som det er viktig å følge. Tenner man levende lys, ikke forlat rommet, pass på hvor man plasserer lysene. Ikke ha de for nært brennbare stoffer. Bruk alltid brannsikkert materiale i lysestaker. ikke bruk tre eller ha lysmansjetter i papp eller plastikk når lysene er tente og sørg for all del at lysene står stødig.


Elektrisitet
Når det gjelder det elektriske anlegget så bruk riktige pærer, ikke bruk for sterke pærer. Ikke plasser elektriske atikler på eller for nært brennbart materiale, ikke dekk juletrebelysningen med for eksempel "englehår" da dette kan antenne om det blir for varmt. Slå av juletrebelysnignen når dere er borte eller når ingen har oppsyn med det. Ikke koble for mange elektriske artikler sammen eller lek elektrisker selv. Pass på at røykvarlsere fungerer og at de er plassert riktig. Sørg for å ha brannslukker i orden og evt andre slukkeremedier som finnes i alle hjem slik at skulle det oppstå en brann så kan den raskt oppdages og slukkes slik at vi kan unngå katastrofe.

Til nyhetsarkivet