Søndag ettermiddag rullet franske marinestyrker inn i Salangen, nærmere bestemt på Salangsverket industripark. 

Avdelingen som har 150 menn og kvinner med seg begynner nå og trappe ned aktiviteten på øvelsen Cold Response 2022. 

- Vi er på tur til det franske lastefartøyet som ligger i Sørreisa, som skal ta utstyret vårt tilbake til Frankrike igjen. Det har vært en svært så god og lærerik øvelse i år, sier stabsjef Colonel Sebastien i 1.regiment i den franske marinen til nettavisen.

Se videoreportasje øverst i saken, der du kan bli med inn i den franske teltcampen!

*Saken fortsetter under bildet*

franskinvasjonbig.jpg
Soldater fra U.S Marines var sammen med franskmennene i leiren på Salangsverket fra søndag til mandag morgen. FOTO: JON HENRIK LARSEN.

Samarbeid mellom landene

Mens nettavisen besøker den franske militærcampen som er opprettet like ved Salaks sitt bygg på Salangsverket, får vi også hilse på amerikanske soldater.

- Vi samarbeider med U.S Marines under denne øvelsen. Vi får se litt av deres utstyr hva de bruker, og vi lærer på og samhandle, sier stabsjef Sebastien til nettavisen.

Også telt fra norske forsvaret har blitt lånt ut til de franske styrkene. 

- Vi har vært nødt til og fått låne litt utstyr fra det norske forsvaret, slik som bla. telt for å overnatte i. De teltene vi har er ikke beregnet på slike kalde forhold som vi har her, sier stabsjef Colonel Sebastien. 

1.april er øvelsen over for denne gang, og styrkene trekker seg hjem til hvert sitt land. 

franskinvasjonbig2.jpg
Et uvanlig syn og se så mange militære kjøretøyer foran sivilie bygninger på Salangsverket. Heldigvis er det bare en øvelse, og ikke krigssituasjon. FOTO: JON HENRIK LARSEN