Den storslåtte feiringen i Salangen i går av nasjonaldagen var full av glede, godteri, is og sang. Salangsværingene trakk ut for å ta en del av folkefesten som nå har vært lagt en demper på i to år på grunn av koronapandemien. 

Nystrykte bunader, kjoler og dress, smil om munnen og solstråler som lurte seg mellom skyene kunne observeres når befolkningen samlet seg ved busslommen bak kulturhuset i Salangen, når toget straks var klar for avmarsj.

Temperaturen lå dessverre på nærmere null grader, og mange hadde kledd seg godt for anledningen. Det var snø i luften fra morgenen av på nasjonaldagen. Like etter togstarten ved 11-tiden begynte det og snø. 

Mellom marsjene som Salangen Musikkforening ilag med Salangen Skolekorps og Drillkorps spilte, var det umulig å overse det brennende engasjementet som kom i form av hurrarop og full tuting på de forskjellige plastfløytene som barna hadde fått med seg i toget. Også russen ved Sjøvegan videregående skole lagde mye lyd og støy i toget, slik som det seg hør og bør skal være!.

17maitoget2022big2.jpg
Årets russ fra Sjøvegan videregående skole møtte selvsagt opp i 17.mai- toget og sørget for å sette sitt preg på folkefesten. FOTO: JON HENRIK LARSEN

Samlet russekort

Mellom alle menneskene i toget, sprang årets russekull både foran, bak og inne blant barna og foreldrene, som fikk utdelt russekort. Unntatt fra russen som hadde det travelt og slengte fra seg mens de løp. Det ble en form av koselig kaos mens barna prøve å raske til seg så mange russekort som mulig under årets 17. mai-feiring.

Bekransning av bautaene

Når toget nådde sin stopp ved Salangen kirke, var det tradisjonelt lagt opp til bekransning av bautaene for de som var omkommet på havet fra Salangen og krigens ofre fra Salangen.

Også den britiske flygeren Michael Alexander Craig-Adams ble hedret av representant fra 131 luftving i Sørreisa. I tillegg ble 22.juli minnesmerket bekranset av Salangen AUF.

Når talene var over gikk ferden for alle rett ned til Salangshallen hvor kaker, kaffe og mat var klar til å serveres, sammens med fin underholdning. 

Utover ettermiddagen flyttet nasjonaldagsfeiringen i Salangen seg ut til grendehusene.


Se forøvrig de andre sakene fra 17.mai- feiringen i Salangen:

Les mer: Heiste flagget for de eldste

Les mer: Salutt og korpstoner i Skårvika

Les mer: Endelig ble det tog igjen!