Gjennom sin far, Jens Victor Steinsund, har Tone fått det inn i blodet. - Det er hans feil at jeg har denne interessen. Jeg synes det er litt artig å være pyrotekniker. Det er ikke så mange damer i dette yrket, og litt spesielt er det at jeg har blitt Norges første kvinnelige pyrotekniker, forteller Tone Steinsund som ellers pleier å gå under navnet "Svovelpetra".


Ferskt sertifikat
Vanligvis tar det mellom 1 ½ - 2 år å bli pyrotekniker. Tone gikk på et tre dagers kurs utenfor Oslo. Kurset inneholdt en teoretisk del og en praktisk del, og endte i en eksamen. - Så må man ha erfaring fra minst 10 arrangement av en viss størrelse og fra ulike miljøer. Det er stor forskjell på hva som skjer om du fyrer av i bykjerner kontra fjell, hva må du ta hensyn til. Det er ulik risikovurdering, forteller Tone. Hun tok eksamen i oktober i år, og allerede for ca en uke siden fikk hun vite at hun har fått godkjent all dokumentasjon og tidligere erfaringer og at sertifikatet er i boks. Hun har hatt klasse 4 sertifikat som pyrotekniker før, men nå har det kommet nye og strengere krav til pyroteknikere. Det er enkelte ting man ikke får lov å gjøre når man bare har et klasse 4 sertifikat. Men nå er hun klar til full pakke på nyttårsaften.


Mye erfaring
Som medlem av Maxi Pyroteam har det ikke vært problemer med å få nok erfaring. - Vi tar oppdrag over hele Nord-Norge, forteller Tone. - I tillegg har vi vært så heldige at vi har fått hjulpet til ved våre leverandørers arrangement, fortsetter hun og trekker frem Jean Michael Jarre konserten, åpningen av Operaen i Oslo, åpningen av Folketeateret på Youngstorget og Mamma Mia forestillingen som eksempel på noe av det de har gjort sammen med sin leverandør. - Det er utrolig artig å få være med på slikt, og en stor mulighet for oss til å lære mer, forteller hun ivrig. På egen hånd har Maxi Pyroteam stått for fantastiske fyrverkeri ved blant annet Barents spetakkel i Kirkenes, åpningen av kjøpesenteret K1 i Tromsø og årest Millionfisken. For ikke å snakke om det tradisjonelle nyttårs-fyrverkeriet på Sjøvegan som er så flott at det flere ganger er vist på TV2-nyhetene.


Lages dokumentar
Årets nyttårs-fyrverkeri blir mer spektakulært enn noen gang før. - Vi har fått to lokale musikere, Jøran Glad Bertinussen og Stian Kleppe til i komponere en egen melodi som vi skal synkronisere fyrverkeriet til, sier Tone. Det faktum at NRK vil være til stede og filme årets fyrverkeri, er nok en medvirkende årsak til at de har gjort seg ekstra flid med arrangementet. Helga Bones og hennes team har fulgt Maxi Pyroteam gjennom et helt år. De har filmet litt ved ulike anledninger og resultatet vil vises i en dokumentar som vil komme på skjermen i februar eller mars til neste år. - I begynnelsen var det litt rart å ha et kamerateam med seg, men nå er jeg blitt så vant til det at det er helt greit, forteller Tone og registrerer knapt at NRK svinser rundt henne og filmer alt hun gjør. Helga Bones og teamet hennes har ikke bare filmet Tone når hun sender rakettene i lufta. De har også filmet andre sider ved denne jenta, som for eksempel når hun turnet foran en fullsatt sal sammen med resten av senior-gjengen - eller sittende på en stein i fjæra og snakke om livet. Så det blir spennende å se resultatet når det kommer på skjermen.