Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
foreldrebryderebig
På bildet: Marlene Wick Nerdal (t.v) og Silje Fjelland (t.h) ba foreldrene om å bry seg mer om sine egne unger. FOTO: JON HENRIK LARSEN

Ungdomsskoleelever ber foreldre om hjelp

- Dere må bry dere!

Mange av de foreldrene som var til stede på møtet i kulturhuset på Sjøvegan i går kveld, fikk nok sjokk på grunn av de påstander som kom fram fra ungdomsskoleelever om ungdomsmiljøet i kommunen. Drikking, alkohol, nettmobbing og nettfotografering er langt mer utbredt enn foreldre flest kjenner til.


Det var foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) som hadde invitert til møtet i går kveld, et møte som ble sterkt, tankevekkende og engasjerende for de fleste av de rundt 50 som var til stede. Det som kom fram om ungdomsmiljøet var ikke grepet ut av løse lufta. De tillitsvalgte elevene, Marlene Wick Nerdal og Silje Fjelland, hadde gjennomført en grundig undersøkelse blant samtlige elever i 10. klasse.


Mye drikking
Undersøkelsen viser at spesielt elevene i de to 10. klassene nyter alkohol i langt større omfang enn foreldrene har noen anelse om. Også elever i 8. og 9. drikker. Alkohol og røyk er ganske utbredt. Det foregår mye mobbing på nett, f.eks. Facebook, og trusler på nettet er ganke vanlig. Det er spesielt jenter som driver med nettmobbingen. Nettfotografering er det mye av og det kjenner foreldre flest veldig lite til. Foreldre er lettlurte konkluderer de to jentene. - Når ungdommen sier at de skal se på film fra kl 24.00 til 03.00 så er det noe helt annet som foregår, sa de to jentene.


På bildet: Politibetjent Bjørn-Hugo Solvang (t.v) ba foreldrene om å være mer oppmerksom i forhold til sine barn. FOTO: JON HENRIK LARSEN


For sent
Undersøkelsen de to tillitsvalgte har gjennomført, er langt på vei et rop om hjelp. - Foreldre må bry seg langt mer, de må ta ansvar og de må ikke være så lettlurte og godtroende. Noen foreldre spurte om råd, om hva de kunne gjøre og de fikk et kontant svar: - Det er som regel for sent å bry seg når vi er 15 år, dere må bry dere fra vi er året gammel.


Foreldreansvar

Også politibetjent Bjørn Hugo Solvang tok for seg foreldrene. Han oppfordret foreldrene til å ta det ansvaret de har, men som de i alt for liten grad benytter seg av. I går kveld var politi og elever enige om at foreldrene må bry seg langt mer og de må ta et større ansvar. De elevtillitsvalgte etterlyste imidlertid et langt mer synlig politi.

Til nyhetsarkivet
Tips en venn